Duke Engines pregateste un nou motor

Duke Engines pregateste un nou motor

Duke Engines lucreaza de multa vreme la un proiect de motor axial, mai exact de aproape 17 ani. Prototipul are design-ul unui motor conventional cu combustie interna, insa aduce elemente noi.

Cei cinci cilindri conventionali de 200cc sunt aranjati in jurul axului motorului paralel cu arborelele cotit, acestia au o capacitate impresionanta de 1000cc. Nu exista arbori, tacheti, supape sau arcuri ci doar o serie de etansari asemanatoare unui motor rotativ cu rol de admisie si evacuare. Puterea ce o dezvolta acest motor este una extrem de competitiva, dezvoltand 125 cai putere si un cuplu de 119,3 Nm la 7,500 rpm.

Duke Engines pregateste un nou motor - 2015

In momentul actual, compania lucreaza pentru o firma aerospatiala si in industria automobilelor. Insa beneficiile pe care acestia le aduc motocicletelor sunt enorme. Duke spune ca prototipul cu cinci cilindri cantareste doar 39kg, ceea ce reprezinta aproximativ doua treimi din greutatea unui motor conventional de 1000cc cu patru cilindri. Design-ul axial al acestuia este conceput in asa fel incat produce foarte putine vibratii iar lipsa unui arbore cotit face ca motorul sa aiba un efect giroscopic mai redus.

Asadar este posibil sa asistam cat de curand la un motor cu adevarat revolutionar, ramane doar de vazut care dintre marile companii constructoare de motociclete isi vor dota noile modele cu motorul Duke.